Nastasia Alexandru atelier lectură Cărturești

În ce locuri minunate sunt…

Ca orice poveste locală, și a mea începe cu un tren întârziat, dezbateri de peron și înghițituri în sec. Vă duc mai repede, deci, mai în față, fiindcă știți prea bine partea aceasta din ritualul Navetistului. Ajungem pe locul meu, pe muzica vecinului. Aleg să îmi repet lectura, imaginându-mi diverse scenarii – oare vor veni copii la atelier, oare eu ajung? Vor fi mulți, vor fi puțini? Eu unde voi fi atunci? Tot așa jucându-mă cu propria-mi neputință, m-am oprit asupra paginilor pe care…

Nastasia Alexandru Cărturești lectură Dr Seuss

Invitație – Atelier de Lectură (30 septembrie, Cărturești Vitan)

Dragi copii și părinți, Vă invit să citim împreună “O, în ce locuri minunate o s-ajungi!” de Dr. Seuss (aproape) la începutul anului școlar din mai multe motive, printre care menționez: 🎈Cartea transmite un mesaj de încredere și încurajare pentru cititorul său, la orice început de drum s-ar afla. 🎈Cititorul este protagonistul și va fi absorbit de lectură. Va cârmi pe străzi, prin aer, pe “văi și râpe adânci”, și din nou prin stratosferă. Fiindcă are “minte-n cap” și “picioare-n papuci”, va ajunge oriunde…

Concurs Catalogul Creț Viziunea mea în predare 2023 2024

Viziunea mea în predare (concurs)

Străzile erau înțesate de haine Care își vedeau de treburi. (…) Iar eu căutam oamenii. (Viziune – Marin Sorescu) În câteva zile, începe anul școlar 2023-24. Vitrinele se asigură, la fiecare pas, că știm încotro ne îndreptăm. Back to school. Mai discrete, cancelariile își construiesc cuibare și clasele se primenesc cu suflul anticipației. Welcome back. Sub toată această rumoare călduță, doarme iepurește, o mică-mare întrebare. Prima dată, v-am întrebat „Cum începeți anul școlar?” în 2021. Dacă atunci vă invitam la două exerciții de reflecție,…

Jurnalul din Gârcini Nastasia Alexandru Catalogul Creț

Jurnalul din Gârcini

12 septembrie 2018 12 noiembrie 2018 19 noiembrie 2018 30 noiembrie 2018 Zoom in. Sunt pe un teren de fotbal. Observ freamătul cum se cârlionțează după urechile lor. Îmi cunosc elevii. — Le sunt străină. Nu sunt învățătoarea lor încă. Aceasta nu este clasa lor. — O cameră a oglinzilor. Le absorb răbdarea pe care o au cu mine. Încep să mă dezvăț.. — „Doamna, un proiector!?” „E o idee bună. Spune-mi de ce.” “Putem să ne uităm la filmulețe, sunt amuzante.” “Ne putem…

Vacanța de vară Calendarul 2023 Catalogul Creț

Calendarul Vacanței de vară

Îl auziți cum șuieră?! Este acel timp al anului când zilele se înalță în întâmpinarea locomotivei franțuzești! De pe peron, marfarul pare să nu se mai sfârșească; vagon după vagon, zilele libere curg în hipnotica melodie a șinelor de tren ce sughiță – „A sosit, a sosit!”. Și așa se instalează ușor mirajul necesar – mirajul vacanței într-atât de lungi, încât este timp pentru tot… Până când, în ultimele zile de vară, sprâncenele suspină a mirare… Când a trecut vacanța? Când mai apuc eu…

Catalogul Creț Ghid Îmi place să învăț 1.0

Îmi place să învăț! (1.0)

DESCARCĂ Ghidul Elevului și Anexa Profesorului Contextul Suntem în plin sezon de evaluări. Munți de informație sunt escaladați cu viteză amețitoare sau ocoliți cu deznădejde înspăimântătoare. Indiferent de cum vor arăta rezultatele pe hârtie, acestea pot fi citite fie ca o poveste despre ce (nu) au făcut elevii, fie ca o radiografie a impactului pe care l-am avut în clasă. Pentru a ajunge la adevărul din mijloc, vă invit să plecăm la drum de unde suntem acum în condurii de profesor. Este un traseu…

nastasia alexandru teach for romania autonomie elev învățare catalogul creț accelerator

Interviu – Autonomie în învățare

Preiau de pe blog-ul Teach for Romania și împărtășesc interviul pe care l-am oferit în mijlocul programului de formare despre care vă povesteam. Nastasia Alexandru este formator în cadrul proiectului „Acceleratorul de competențe”, modulul „Stimularea autonomiei și responsabilizarea elevilor pentru propriul proces de învățare”, dezvoltat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation, și coordonează învățarea pentru un grup format din 14 învățători și profesori din sistemul public de învățământ. Nastasia este de părere că, în ultimii ani, subiectul autonomiei în învățare a…

relația motorul autonomiei elevi responsabilitate profesori învățători copii catalogul creț posibil

Relația, motorul autonomiei

S-au scurs câteva eternități de când lumina ecranelor a mai atins vreun rând pe pagina aceasta. Parte intenție, parte întâmplare, în ultimele luni cuvintele s-au cuibărit în cochilia unui melc ce a insistat să măsoare o nouă cocoașă…Așadar, dacă te interesează subiectul autonomiei elevilor în învățare, te invit să citești mai departe. Și de nu, te rog spune-mi ce subiecte din educație te animă sau te-ar atrage într-o împletitură de idei. Te ascult cu coarne bourești. Povestea autonomiei Să se fi strecurat printre primii…

Matrescența Devenind Mamă Catalogul Creț Nastasia Alexandru

Matrescența sau Devenind mamă: Ce s-a schimbat în primii doi ani?

  matresco: mater + esco – a deveni mamă sau ca o mamă Cuvântul „matrescență” Matrescență este un concept introdus pentru prima dată în 1973 de antropologul Dana Raphael, celebrată și pentru definirea rolului de doula. Matrescența (în engleză matresence) desemnează dezvoltarea bio-psiho-socio-politico-spirituală a femeilor (din etapa pre-concepției până în cea post-natală) și domeniul de studiu dedicat tuturor transformărilor. Această definiție aparține psihologului clinician Aurélie Athan și aspiră să recunoască toate nuanțele pe care dimensiunea „mamă” le cuprinde. Experiențele mamelor Reflectând asupra a ceea…

Interviu Carmen Muntenia Catalogul Creț

Cum se desenează un cerc? Interviu cu Carmen Muntenița

Doamna Carmen Muntenița a câștigat concursul organizat de Ziua Educației. Pentru mine, răspunsurile sale scriu o poveste despre cum putem contura un cerc luminos dincolo de provocări, cu perseverență și pasiune. Îi mulțumesc pentru inspirație și pentru timpul acordat acestui interviu. Sunt învățătoare de 23 de ani. Lucrez în aceeași şcoală, Școala Gimnazială „Ene Patriciu” din Smulți, jud. Galați. Sunt directorul ei de 15 ani. Pentru mine, școala e a doua casă. Îmi place să fie armonie în școală așa cum este într-o familie.…

poveste despre învățare Catalogul Creț

Inspirația zilei: Ce este o poveste despre învățare?

Suprinde procesul și progresul copilului cu o poveste despre învățare. Această formă de evaluare a fost adusă în atenția profesorilor de Margaret Carr în 2001. Vei găsi cărți, articole și exemple diverse căutând „learning stories assessment”. Ce implică o poveste despre învățare? În locul unei definiții, pașii esențiali: Observă cu atenție: când sunt singuri sau împreună, în activitate sau la joacă, copiii învață constant. Poveștile nu se limitează la conținuturile academice. Ce și cum vei surprinde? Apropie-te cât mai mult de punctul de vedere/gândire…

Concurs Ziua Educației 2022 Catalogul Creț

Concurs pentru cadre didactice – Ziua Educației 2022

Ideea Se spune că dacă poți să îți imaginezi cu claritate unde vrei să ajungi, pașii te vor duce într-acolo. Fie că este vorba despre viziunea clasei sau viziunea personală, cheia este să dedici timp exercițiilor de vizualizare și să ai încredere că te vei apropia de idealurile tale. Poate că nu va fi mereu evident cum, poate că va dura mai mult sau imaginea își va schimba detaliile pe drum, însă cu siguranță vei găsi cheile pentru toate aceste provocări când vei acorda…