Matrescența Devenind Mamă Catalogul Creț Nastasia Alexandru

 

matresco: mater + esco – a deveni mamă sau ca o mamă

Cuvântul „matrescență”

Matrescență este un concept introdus pentru prima dată în 1973 de antropologul Dana Raphael, celebrată și pentru definirea rolului de doula. Matrescența (în engleză matresence) desemnează dezvoltarea bio-psiho-socio-politico-spirituală a femeilor (din etapa pre-concepției până în cea post-natală) și domeniul de studiu dedicat tuturor transformărilor. Această definiție aparține psihologului clinician Aurélie Athan și aspiră să recunoască toate nuanțele pe care dimensiunea „mamă” le cuprinde.

Experiențele mamelor

Reflectând asupra a ceea ce înseamnă pentru mine primul capitol al matrescenței, un capitol dulce-amărui în care am putut să fiu doar a cuibului și să mă minunez în întuneric, adormind și trezindu-mă de nenumărate ori, am observat că tema primilor doi ani este cea a relațiilor. Relația cu sinele, relația cu Lumea și relația cu Neprevăzutul.

Împărtășesc cu voi despre schimbările pe care le văd acum fiindcă și pe mine m-au ajutat mult poveștile femeilor care au scris sau vorbit despre procesul lor. Cu toate particularitățile pe care fiecare experiență le poartă, în contexte socio-culturale și politice mai mult sau mai puțin asemănătoare, cred/simt/sper că vom identifica aspecte ale Matrescenței care ne pot ghida în „nopțile întunecate ale sufletului”.

Te încurajez să povestești și tu, atunci când se vor alinia o parte din stele, atât pentru alte mame, cât și pentru tine. Ne hrănim din povești și povestind.

Resurse

În videoclip menționez o poezie despre relația cu propria mamă și faptul că voi include o parte din resursele care m-au sprijinit în acești ani. Spun o parte pentru că discuțiile și privirile nu le pot transpune într-o listă. Însă le mulțumesc tuturor femeilor cu care am vorbit, în parc, în magazine sau la cafea, pentru empatia lor.

  • Video – Cum privim și definim transformările post-natale? – dr. Alexandra Sacks
  • Video – Întrebări și răspunsuri cu mame în etape diferite ale matrescenței
  • Poezia pe care o menționez – Dear Mum – matrescentmum (Sarah)
  • Despre art terapie; dacă ești din Ploiești/București, te pot ajuta cu recomandări.
  • Reconectarea la feminin a fost ghidată de psihologul Valeria Vîrlan.
  • Articol – Drumul greu de la maternitate înapoi la muncă – Milli Abagief
  • Munca Ramonei Stanciu (pe care mi-aș fi dorit să o descopăr mai devreme)
  • Carte – Feminine Genius – LiYana Silver (disponibilă pe Scribd)
  • Carte – Femei care aleargă cu lupii – Clarissa Pinkola Estes
  • Un playlist la care voi adăuga pe măsură ce descopăr și pe care îl puteți salva
  • Un alt mod de a căuta despre matrescență – mother studies

Cu drag,

Nastasia

Share

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să te anunț când îl voi publica pe următorul, te invit să te alături Comunității Iubitorilor de Bigudiuri

Subscription Form

Poate ți-ar plăcea să citești din următoarele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *