Concurs Catalogul Creț Viziunea mea în predare 2023 2024

Viziunea mea în predare (concurs)

Străzile erau înțesate de haine Care își vedeau de treburi. (…) Iar eu căutam oamenii. (Viziune – Marin Sorescu) În câteva zile, începe anul școlar 2023-24. Vitrinele se asigură, la fiecare pas, că știm încotro ne îndreptăm. Back to school. Mai discrete, cancelariile își construiesc cuibare și clasele se primenesc cu suflul anticipației. Welcome back. Sub toată această rumoare călduță, doarme iepurește, o mică-mare întrebare. Prima dată, v-am întrebat „Cum începeți anul școlar?” în 2021. Dacă atunci vă invitam la două exerciții de reflecție,…

Vacanța de vară Calendarul 2023 Catalogul Creț

Calendarul Vacanței de vară

Îl auziți cum șuieră?! Este acel timp al anului când zilele se înalță în întâmpinarea locomotivei franțuzești! De pe peron, marfarul pare să nu se mai sfârșească; vagon după vagon, zilele libere curg în hipnotica melodie a șinelor de tren ce sughiță – „A sosit, a sosit!”. Și așa se instalează ușor mirajul necesar – mirajul vacanței într-atât de lungi, încât este timp pentru tot… Până când, în ultimele zile de vară, sprâncenele suspină a mirare… Când a trecut vacanța? Când mai apuc eu…

Catalogul Creț Ghid Îmi place să învăț 1.0

Îmi place să învăț! (1.0)

DESCARCĂ Ghidul Elevului și Anexa Profesorului Contextul Suntem în plin sezon de evaluări. Munți de informație sunt escaladați cu viteză amețitoare sau ocoliți cu deznădejde înspăimântătoare. Indiferent de cum vor arăta rezultatele pe hârtie, acestea pot fi citite fie ca o poveste despre ce (nu) au făcut elevii, fie ca o radiografie a impactului pe care l-am avut în clasă. Pentru a ajunge la adevărul din mijloc, vă invit să plecăm la drum de unde suntem acum în condurii de profesor. Este un traseu…

nastasia alexandru teach for romania autonomie elev învățare catalogul creț accelerator

Interviu – Autonomie în învățare

Preiau de pe blog-ul Teach for Romania și împărtășesc interviul pe care l-am oferit în mijlocul programului de formare despre care vă povesteam. Nastasia Alexandru este formator în cadrul proiectului „Acceleratorul de competențe”, modulul „Stimularea autonomiei și responsabilizarea elevilor pentru propriul proces de învățare”, dezvoltat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation, și coordonează învățarea pentru un grup format din 14 învățători și profesori din sistemul public de învățământ. Nastasia este de părere că, în ultimii ani, subiectul autonomiei în învățare a…

relația motorul autonomiei elevi responsabilitate profesori învățători copii catalogul creț posibil

Relația, motorul autonomiei

S-au scurs câteva eternități de când lumina ecranelor a mai atins vreun rând pe pagina aceasta. Parte intenție, parte întâmplare, în ultimele luni cuvintele s-au cuibărit în cochilia unui melc ce a insistat să măsoare o nouă cocoașă…Așadar, dacă te interesează subiectul autonomiei elevilor în învățare, te invit să citești mai departe. Și de nu, te rog spune-mi ce subiecte din educație te animă sau te-ar atrage într-o împletitură de idei. Te ascult cu coarne bourești. Povestea autonomiei Să se fi strecurat printre primii…

Interviu Carmen Muntenia Catalogul Creț

Cum se desenează un cerc? Interviu cu Carmen Muntenița

Doamna Carmen Muntenița a câștigat concursul organizat de Ziua Educației. Pentru mine, răspunsurile sale scriu o poveste despre cum putem contura un cerc luminos dincolo de provocări, cu perseverență și pasiune. Îi mulțumesc pentru inspirație și pentru timpul acordat acestui interviu. Sunt învățătoare de 23 de ani. Lucrez în aceeași şcoală, Școala Gimnazială „Ene Patriciu” din Smulți, jud. Galați. Sunt directorul ei de 15 ani. Pentru mine, școala e a doua casă. Îmi place să fie armonie în școală așa cum este într-o familie.…

poveste despre învățare Catalogul Creț

Inspirația zilei: Ce este o poveste despre învățare?

Suprinde procesul și progresul copilului cu o poveste despre învățare. Această formă de evaluare a fost adusă în atenția profesorilor de Margaret Carr în 2001. Vei găsi cărți, articole și exemple diverse căutând „learning stories assessment”. Ce implică o poveste despre învățare? În locul unei definiții, pașii esențiali: Observă cu atenție: când sunt singuri sau împreună, în activitate sau la joacă, copiii învață constant. Poveștile nu se limitează la conținuturile academice. Ce și cum vei surprinde? Apropie-te cât mai mult de punctul de vedere/gândire…

Concurs Ziua Educației 2022 Catalogul Creț

Concurs pentru cadre didactice – Ziua Educației 2022

Ideea Se spune că dacă poți să îți imaginezi cu claritate unde vrei să ajungi, pașii te vor duce într-acolo. Fie că este vorba despre viziunea clasei sau viziunea personală, cheia este să dedici timp exercițiilor de vizualizare și să ai încredere că te vei apropia de idealurile tale. Poate că nu va fi mereu evident cum, poate că va dura mai mult sau imaginea își va schimba detaliile pe drum, însă cu siguranță vei găsi cheile pentru toate aceste provocări când vei acorda…

Ziua Traducerilor Catalogul Creț

Ziua Traducerilor – 12 idei pentru o comunitate tolerantă

Calendarul mi-a atras atenția că vineri, 30 septembrie, este Ziua Traducerilor. Din experiența de la clasă și din papucii din care îmi imaginez acum ce voi face când voi reveni, consider că este o oportunitate valoroasă pentru a spori impactul activităților deja plănuite pentru săptămâna aceasta și pentru a lărgi perspectiva comunității de învățare. Fie că le veți folosi în pauze sau în ore, sper că o parte din următoarele 12 idei să stârnească întrebări și entuziasm. Voi folosi limba engleză în sugestii, însă rolul…

7 PAȘI CĂTRE LITERAȚIE catalogul cret nastasia alexandru

7 pași către literație

De Ziua Literației, îți propun o resursă inspirată de cartea Teach the Seven Strategies of Highly Effective Readers de Elaine McEwan-Adkins. Mi-o imaginez în clasă, alături de hărțile de geografie, sau în jurnalul de învățare al fiecărui elev. Tu cum o vei folosi? Descarcă documentul PDF 7 pași către literație de AICI.   Rămâi curios, Nastasia

Catalogul creț Nastasia Alexandru elevii predau

Cum devin copiii maeștrii în învățare?

Copiii predau Întrebarea pentru care am plecat la drum de toamnă a fost „Cum își predau copiii lecțiile noi?”. Pregătind articolul, aceasta a devenit „Cum devin copiii maeștrii în învățare?” pentru a surprinde mai bine esența propunerii pe care o voi contura. Așadar, despre ce este vorba? În cea mai simplă formă, discutăm despre o strategie centrată pe elev: elevul pregătit să predea și elevul pregătit să învețe. În multiplele sale ipostaze, întâlnim diferite forme de organizare: Și trei feluri principale de lecții: lecție remedială (classwide peer…

Întâlnirile cu părinții școală Catalogul Creț Nastasia Alexandru

Întâlnirile cu părinții: 4 activități de comunitate

Întâlnirile cu scop Dincolo de nevoile administrative mai mult sau mai puțin imediate, întâlnirile cu părinții pot juca un rol principal în povestea educației. Când părinții devin comunitate și își identifică misiunea, copiii învață de la cei mai importanți oameni din viața lor că rolul educației este de a releva potențialul uman și de a ghida pe traseul ales. Dacă și tu crezi că întâlnirile cu părinții pot fi mai mult decât ceea ce sunt acum, te invit să descoperi activitățile următoare. 4 pași…