Matrescența Devenind Mamă Catalogul Creț Nastasia Alexandru

Matrescența sau Devenind mamă: Ce s-a schimbat în primii doi ani?

  matresco: mater + esco – a deveni mamă sau ca o mamă Cuvântul „matrescență” Matrescență este un concept introdus pentru prima dată în 1973 de antropologul Dana Raphael, celebrată și pentru definirea rolului de doula. Matrescența (în engleză matresence) desemnează dezvoltarea bio-psiho-socio-politico-spirituală a femeilor (din etapa pre-concepției până în cea post-natală) și domeniul de studiu dedicat tuturor transformărilor. Această definiție aparține psihologului clinician Aurélie Athan și aspiră să recunoască toate nuanțele pe care dimensiunea „mamă” le cuprinde. Experiențele mamelor Reflectând asupra a ceea…

3 lecții Teach for România Catalogul Creț

3 lecții pentru adulți

Lecțiile în context Duminică, 7 august 2022, s-a încheiat a noua Academie de Leadership și Pedagogie. Au fost cinci săptămâni de teorie și practică – cireașa de pe tortul formărilor propuse de Teach for Romania tuturor celor care își asumă responsabilitatea programului. Anul acesta, am urmărit academia de printre jucării și lingurițe cu mâncare în aer. Mi-am amintit cum a fost pentru mine ca participant (2018) și apoi ca mentor (2020). În atmosfera nostalgico-reflexivă (reflexivă atât în gânduri, cât și pe urmele lui Matei…

Scrisori pentru Matei nastasia alexandru

Scurte scrisori pentru fiul meu (IV)

Dragă Matei, Când râzi, observ aceeași iubisferă din fotografiile cu bunica ta, în brațele mamei sale, continuându-și expansiunea. Când îți aduni sprâncenele, îl zăresc pe tatăl tău, printre mii de linii de cod și poezie, căutând ritmul orelor. Acum, ochii străbunicii, cu care ne-ai deslușit în primele luni de viață, devin alții, doar ai tăi… Te recunosc de puțin și dintotdeauna. Te voi cunoaște câte puțin, pentru totdeauna. – Jucăriile tale preferate trebuie să se învârtă. Roți sau moriști, nasturi sau capace, nicio alta…

nastasia alexandru

Obraji – sau despre împlinirea vârstei de 30 de ani

Între imperfect și perfect simplu, Timpul mestecă în obrajii mei de câteva săptămâni. Dumicați lenți, apăsați cu pofta de a ști că fiecare este primit cum se cuvine. Aștept pe margine să se termine acest festin. Semne sunt că va urma măcar o pauză. Se cască și se freacă la ochi, ori plescăie coborând-și buzele, dar nu se oprește încă. Șansa mea a fost să moștenesc obraji rotunzi în care să se întindă fără să mă înțepe, după cum povestea o cunoștință, cu oscioarele pe…

Scrisori pentru Matei nastasia alexandru

Scurte scrisori pentru fiul meu (III)

Dragă Matei, E timpul pentru curățenia de primăvară. E timpul pentru curățenia de primăvară și eu nu mă pot urni Cu gândul primăverii care va veni. Se-ncheagă praf sub mese, Și-n pahare prinde gust, nimeni nu le ia la mână, Casa-i fără stăpână. E timpul pentru curățenia de primăvară și așternuturile rămân pe pat, Nescuturat, neschimbat și nespălat, Cearșaf cu somnul încă amprentat. E timpul pentru curățenia de primăvară Și mame fug din casă-afară, Fug și nu mai știu unde se întorc. Rămân jucăriile…

Scrisori pentru Matei nastasia alexandru

Scurte scrisori pentru fiul meu (II)

Dragă Matei, După ce adormi, mintea mea rămâne în urmă și înconjoară patul de n ori până când ți se alătură. La fel ca și tine, parcă mereu ar mai sta încă puțin trează să tragă de toate zdrăngănelele ce-i atârnă peste margini. În ultimele zile, a rămas în căutarea sau mai bine spus, așteptarea, capătului pe care să îl apuce pentru scrisoarea ce ți-o scriu. Ciucurele era după ureche, eu îl căutăm sub pat; noroc că odată ce m-am aplecat, mi-a venit sub nas…

Scrisori pentru Matei nastasia alexandru

Scurte scrisori pentru fiul meu (I)

Dragă Matei, Ne-am trezit împreună. Tu, tatonând cu picioarele deasupra-capului meu, eu, molfăind ultimii dumicați de somn.  Am bâjbâit cu frimituri la ochi până în dreptul jaluzelelor și am declarat ziua nouă. Apoi, ca de nicăieri și de peste tot, prin încrengătura rutinei noastre, și-a făcut loc o ciupitură verde și am știut că voi începe să îți scriu scrisori. Fiindcă neajunsurile îmi vor părăsi gura mai des decât îmi pot imagina, îți las țărmurile de care ele se vor desprinde. Astăzi este despre momentele…

Cum începi anul școlar în 2021?

Acest text este mai ales pentru învățători și profesori care își încep activitatea în această toamnă. Începuturile au o logică internă aparte. Chiar și în situații dificile (sau cu atât mai mult atunci), ele stârnesc imaginația și sprâncenele. De aceea avem nevoie de începuturi. De aceea le căutăm tot timpul și le păstrăm energia în simboluri și amintiri. Multe dintre ele rămân mărunte, personale, relevante pentru un cerc restrâns.  Altele, câteva, ajung să fie scrise cu litere mari de tipar, cunoscute de toți și…