nastasia alexandru teach for romania autonomie elev învățare catalogul creț accelerator
Preiau de pe blog-ul Teach for Romania și împărtășesc interviul pe care l-am oferit în mijlocul programului de formare despre care vă povesteam.

Nastasia Alexandru este formator în cadrul proiectului „Acceleratorul de competențe”, modulul „Stimularea autonomiei și responsabilizarea elevilor pentru propriul proces de învățare”, dezvoltat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation, și coordonează învățarea pentru un grup format din 14 învățători și profesori din sistemul public de învățământ. Nastasia este de părere că, în ultimii ani, subiectul autonomiei în învățare a devenit din ce în ce mai necesar, inclusiv în școlile primare. „Fie că ești părinte, educator, învățător sau profesor, poți stimula formarea deprinderilor specifice autonomiei în învățare începând de acum; nu e prea devreme sau prea târziu.” 

Povestește-ne puțin despre tine. Cine ești, care este rolul tău în „Acceleratorul de competențe”, parte al proiectului Teaching as Leadership? 

În cadrul Acceleratorului, am oportunitatea să fiu formator pentru colegi din numeroase școli – atât învățători, cât și profesori,  de-a lungul unor ateliere și întâlniri de comunitate dedicate autonomiei elevilor în învățare. În afara Acceleratorului, sunt învățătoare și alumnă a programului Teach for Romania.

De ce e nevoie de un astfel de program și cine ar trebui să-l urmeze?

În ultimii ani, atenția pentru subiectul autonomiei în învățare a devenit din ce în ce mai necesară, inclusiv în școlile primare. Tranzițiile către liceu și facultate surprind o autonomie în învățare șchiopătândă – motivație redusă sau inexistentă, planificare pe termen scurt sau foarte scurt, și o autoevaluare nerealistă sunt printre cele mai evidente aspecte. Înțelegând dimensiunile autonomiei, acest mamut aparent de nesoluționat devine abordabil. Fie că ești părinte, educator, învățător sau profesor, poți stimula formarea deprinderilor specifice autonomiei în învățare începând de acum; nu e prea devreme sau prea târziu.

Ce se întâmplă în cadrul programului de formare?

Sunt recunoscătoare că învăț de la un grup de 14 educatori, învățători și profesori cum să răspund diverselor provocări pe care ei le întâmpină, de la mic la mare. După primul atelier de 5 ore, ne așteaptă două întâlniri de comunitate, un al doilea atelier și sesiuni de feedback 1:1. Între aceste momente de conectare on-line, participanții aplică adaptat diverse  instrumente și metode în clasă, reflectează asupra întregului proces, iar eu îmi adaptez la rândul meu designul pentru a răspunde constant feedback-ului lor.

Cum stimulăm autonomia și responsabilizarea elevilor pentru propriul proces de învățare? Ce tehnici sunt folosite?  

Gândește-te cum înveți atunci când înveți din propria inițiativă/plăcere sau cum te implici când îți dorești – o parte din răspuns este aici. Și este, poate, cea mai importantă parte pentru că îți amintește de faptul că odată ce îți cunoști elevii dincolo de manual – Ce pasiuni au? Cum sunt ei deja autonomi, la școală sau în afara ei? Ce povești de succes au trăit deja? vei știi care sunt metodele potrivite pentru a le stimula motivația. Ca și tine, nici ei nu pot fi interesați de tot ceea ce există, nu pot fi buni la toate mereu, însă pot înțelege la ce sunt buni și cum îi ajută, pot descoperi cum învață creierul omului și își pot folosi preferințele în învățare ca atuuri. Pe cel mai scurt, stimulăm autonomia elevilor învățându-i să învețe. Amintesc: jurnalul de învățare, feedback-ul specific și acționabil, metodele colaborative precum metoda Jigsaw și peer learning/teaching/feedback; pe oricare le vei folosi, este esențial să le povestești în proceduri clare și consistente pe care elevii să le folosească cu încredere.

Care sunt pașii următori pentru cadrele didactice după finalizarea proiectului?

Intenția este ca, după încheierea Acceleratorului, participanții să continue planificarea învățării cu autonomia elevilor ca una dintre priorități. În mod ideal, anul următor, la cea de-a doua ediție a programului, aceștia se vor înscrie la una dintre celelalte patru teme ce fac parte din Accelerator: Stimularea motivației, Relația cu părinții, Strategii reflexive și metacognitive în învățare, Leadership-ul elevilor și Curiozitate în învățare, știind din experiență că programul poate fi transformator.

Proiectul „Acceleratorul de competențe” face parte din programul „Teaching as leadership”, derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. „Acceleratorul de competențe” este adresat tuturor cadrelor didactice care participă în 2022 sau au participat în anul 2021 la oricare dintre cursurile Leadership transformațional sau Comunitățile viitorului. Proiectul vizează cadrele didactice interesate de a-și dezvolta în mod practic o anumită competență relevantă carierei didactice în cadrul unei serii de ateliere ce vizează tematicile: Stimularea motivației pentru învățare, Leadership-ul la elevi, Autonomia elevilor și Curiozitatea în învățare. Acesta se desfășoară în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023. Formarea presupune ateliere sub formă de comunitate de învățare și sesiuni de mentorat online (Zoom) și Practică autonomă, ce însumează 20 de ore sincron și 10 ore asincron.

Formatorii cursului: Nastasia Alexandru – Stimularea autonomiei și responsabilizarea elevilor pentru propriul proces de învățare, Ioana Morar – Motivație și curiozitate pentru învățare, Cristina Bărbosu-Ene – Relația cu părinții, Veronica Șandor – Leadership la elevi, Sorina Marinescu – Strategii reflexive și metacogniție în învățare, alumne și profesori Teach for Romania.

Share

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să te anunț când îl voi publica pe următorul, te invit să te alături Comunității Iubitorilor de Bigudiuri

Subscription Form

Poate ți-ar plăcea să citești din următoarele articole

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *