Catalogul Creț Catalogul Povestitor

Prima, fericirea

Fericit de a fi. De a fi ce? De a fi, pur și simplu.

                                                     – Julien Green

Adesea, am putea fi suprinși de ochiul unui observator modelând fericirea ca pe un scop de atins, o muncă de muncit. Nu intenționat, poate doar inconștient, ea devine încă un „ceva” pe lista nerăbdătoare să primească: încă o temă, încă un drum la pachet cu un zoom, încă o coadă la magazin, încă un coș de gunoi prea plin…

– Nu știu când am fost fericit ultima oară…

– Vreau să fiu fericit!

– Ce să fac ca să fiu (mai) fericit?

– Cum să fii fericit când toate acestea (nenumărate) se întâmplă?!…

Și totuși, fericirea se apropie și ne gâdilă din seninul unei situații surprinzătoare. Atunci, ne amintim despre sâmburele ei îmbrăcat în carnea zemoasă a prezentului. Și ne gândim că fericirea este punctul de plecare în care ne întoarcem. Este prezentul aerisit de așteptări și înviorat de uimire.

Copiii nu au nici trecut, nici viitor; ei se bucură de prezent – ceea ce nouă nu ni se întâmplă niciodată.

                                                                                                                                    – La Bruyere

Așadar, vă propun să începem cu fericirea. Și să plecăm pe filele Catalogului Povestitor conștienți că alături de copii vom învăța. Intenția noastră de a merge mână în mână cu dezvoltarea lor morală nu conturează o scenă pentru predici, ci încurajează un acord subtil între participanți de a ne ghida și a ne completa pe rând. Am detaliat cinci elemente esențiale acestui acord în articolul introductiv al seriei, aici.

Discuția despre fericire

Următoarele idei și-au cunoscut publicul vineri, 25 martie, la prima oră, într-o sală de clasă I. Anterior vizitei, am făcut o scurtă recapitulare despre cum punem întrebări. Am atins discret ideea că unele idei sunt mai interesante și ce le face astfel, după ce ei au formulat și au votat întrebări. Vom mai reflecta asupra calității întrebărilor pe parcursul întâlnirilor. Dacă sunteți curioși de lecția inițială, vă rog să îmi scrieți.

Pe scurt, propunerea mea:

  1. Tocmai ai făcut cunoștință cu Cel Mai Fericit Om. Ce vrei să îl întrebi?
  2. Alege una din întrebările la care te-ai gândit și citește-o clasei. La finalul orei, vom vota o întrebare pentru Cel Mai Fericit Om.
  3. Cel Mai Fericit Om este un filosof care iubește să învețe de la fiecare copil pe care îl întâlnește. El te invită să desenezi despre fericire, așa cum este ea pentru tine acum. Privind desenul, Omul va putea să descopere fericirea prin ochii tăi. (desen simplu, indicativ, nu artistic)
  4. Vom asculta lectura cu voce tare a poveștii „Șoricelul de la țară și șoricelul de la oraș”, după Natalie Portman. Am adaptat și am înregistrat povestea aici.
  5. Ce ar fi desenat șoricelul de la oraș dacă Omul l-ar fi rugat să îl învețe despre fericire? Ce ți-a indicat că ar desena astfel? (Ce părere ai despre ce știe șoricelului acesta despre fericire?/ Ce rol au bunurile materiale în fericirea ta?)
  6. Ce crezi că ar spune șoricelul de la țară Omului despre fericire? Ce anume te-a convins că ar spune astfel?
  7.  Cel Mai Fericit Om vă va răspunde la o întrebare. Pe care o alegeți? (vot prin aplauze; păstrați 5 minute pentru vot și oferiți spațiu contradicțiilor). Răspunsul va veni sub forma unei scrisori într-o lecție următoare.

În încheiere, vă ademenesc să purtați această discuție, acasă sau în clasă, cu o mostră din întrebările pe care le-au formulat pe parcursul orei și cu un desen.

Cel mai fericit om
Cea mai votată întrebare, la finalul orei, a fost „Ce este, de fapt, fericirea?”. Aceasta a stârnit discuții între copiii, o parte fiind de părere că întrebarea nu este suficient de interesantă, întrucât răspunsul este evident pentru ei: fericirea este o emoție. Să așteptăm răspunsul Omului și vom continua discuția…
Catalogul Povestitor: Fericirea
Fericirea lui Ștefan.

Dacă vreți să folosiți această propunere în clasă sau acasă, descărcați amprenta ei de aici. Voi aprecia mult să îmi povestiți cum a fost primită și încotro v-a purtat discuția.

Iar voi, voi ce l-ați întreba, ca adulți, pe Cel Mai Fericit Om? Eu îl întreb: Ce mai ții minte despre timpul de dinainte de a deveni Cel Mai Fericit Om?

În final…

Împărtășesc recomandările voastre pentru tema fericirii, pentru lectura alături cei mici:

  1. Ai umplut găletușa azi?, de Carol McCloud
  2. Fabule, după Natalie Portman
  3. Cartea Curajului, de Adina Rosetti
  4. Lupul cel Mare și Lupul cel Mic, de Nadine Brun-Cosme

Și recomandarea mea, pentru lectura adultului:

Despre arta fericirii – 25 de lecții pentru a învăța cum să trăiești fericit, de Christophe André, Editura Trei. Disponibil aici.

Pe curând, despre prietenie,

Nastasia

Share

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să te anunț când îl voi publica pe următorul, te invit să te alături Comunității Iubitorilor de Bigudiuri

Subscription Form

Poate ți-ar plăcea să citești din următoarele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *