Traseul din articolul „Cum începi anul școlar în 2021?” a omis încăperea forfecuțelor hiperactive și a lipiciului înnebunit de căutarea capacului…Un refugiu printre monumentele printate, a pregăti clasa pentru primele zile de școală poate fi una dintre cele mai sincere invitații pentru implicarea copiilor în crearea acelui spațiu în care ei să își dorească să învețe. Așadar, cum decorezi clasa?
Rețeta
Pentru că fiecare grup de elevi este diferit nu doar unul față de altul, ci și față de sine an după an, vă propun o rețetă simplă. Principalul ingredient este încrederea în potențialul expresiv al copiilor.
Deși internetul abundă de idei și materiale pentru decorarea clasei, iar apetitul cadrelor didactice pentru ele este, de obicei, mare, vă propun să vă rețineți pe cât posibil de la decupare, lipire, laminare. Știu că uneori freamătului prin clasele vecine poate fi intimidant, mai ales când colegii au experiența unor generații. Poate veți simți că nu faceți nimic. Eu cred că veți face mult dacă mai așteptați. Așteptați să vă (re)vedeți elevii, să aflați ce îi animă și să simțiți împreună care sunt nevoile colectivului.
Cu riscul ca sala să pară austeră în prima zi de școală, vă încurajez să o decorați împreună cu elevii pe parcursul primului semestru. Pe măsură ce regulile și viziunea clasei sunt adoptate și copiii se conectează între ei și cu voi, idei pe care le-ați fi considerat geniale în vară devin irelevante, în timp ce altele, nebănuite încă, vor răsări cu energia firescului pe care l-ați încurajat discret și prin pereții simpli.
Știu că există tradiția de a expune anumite conținuturi – mă gândesc mai ales la alfabet și numere. Și acestea își vor găsi loc treptat pe perete. „Cum” poate fi o altă oportunitate pentru elevi, chiar și cei mai mici, de a personaliza clasa. Astfel, povestea anului se va simți și în relația copiilor cu un spațiu pe care îl simt al lor.
Realitatea
Firește, orele disponibile pentru astfel de momente de colaborare creativă „de la zero” sunt limitate. Uneori este necesar să porniți de la câteva alternative sau să plănuiți și să împărțiți procesul în momente din lecții diverse. Dar așa, odată cu voi, va crește o poveste unică, o amintire vie. Cum decorezi clasa poate deveni, după cum încercam să definesc în articolul anterior, un proces relevant. În această direcție, vă invit în articolul următor să împărtășim despre cum deslușim valorile, viziunea și sistemele de suport pentru acestea. Între timp, voi săpa și voi culege un exemplu concret pentru ceea ce am vrut să surprind în aceste paragrafe.
Pe curând,
al vostru Creț
6 Comments
[…] ce am recitit „Cum decorezi clasa la început de an?„, m-am întins lângă Matei. Uitându-mă la obrajii lui cum râd în somn, m-am prefăcut […]
[…] Cum decorezi clasa la început de an? […]
[…] Cum decorezi clasa la început de an? […]
[…] Cum decorezi clasa la început de an? […]
[…] Cum decorezi clasa la început de an? […]
[…] Cum decorezi clasa la început de an? […]