relația motorul autonomiei elevi responsabilitate profesori învățători copii catalogul creț posibil

S-au scurs câteva eternități de când lumina ecranelor a mai atins vreun rând pe pagina aceasta. Parte intenție, parte întâmplare, în ultimele luni cuvintele s-au cuibărit în cochilia unui melc ce a insistat să măsoare o nouă cocoașă…Așadar, dacă te interesează subiectul autonomiei elevilor în învățare, te invit să citești mai departe. Și de nu, te rog spune-mi ce subiecte din educație te animă sau te-ar atrage într-o împletitură de idei. Te ascult cu coarne bourești.

Povestea autonomiei

Să se fi strecurat printre primii pași ai lui Matei, e-mailul despre un program de formare pentru cadre didactice mi-a atras atenția cu numele său de inspirație science fiction. Așa că, atunci când picioarele se legănau pe suflul unui vis, citeam și reciteam detaliile. Oare cum ar fi? Oare aș putea? Cum nu aveam experiență în formarea adulților, pofta mea pentru provocarea acestui Accelerator de Competențe era în cuiul dubiului.

Intră în scenă Mirela Ștețco (Teach for Romania), cu toată pasiunea ei și o întrebare – ce ar însemna pentru mine să facilitez cursul despre Autonomia și Responsabilitatea elevilor în învățare? Am simțit în acel moment că voi alege între dorința de a mă implica în comunicarea cu adulții în context educațional și teama de a eșua răsunător. Cum o întrebare bună la momentul potrivit este suficientă, am aplicat să fiu formator în cadrul programului.

Relații

Iată răspunsul pozitiv instalându-se. În prima întâlnire de lucru, am hotărât, eu pentru mine, că intenția parteneriatului Teach for Romania și UiPath Foundation este cel puțin valoroasă în practică. Învățători și profesori urmau, de-a lungul a cinci luni, un traseu punctat de ateliere, întâlniri de sprijin, practică autonomă, feedback și absolvire. Pentru fiecare dintre ele, formatorii aveau misiunea de a gândi și a găzdui învățarea experiențială cu aplicabilitate imediată și sustenabilă.

Revenind puțin la dubiul meu, întâlnirile de lucru cu Mirela, Ioana, Veronica, Sorina și Cristina, colegele de Accelerator, m-au scos din cui și m-au motivat. Cu fiecare discuție, certitudinea se hrănea – în mijlocul Relației se naște (și) autonomia (mea). Mai mult, printr-o coincidență plăcută, în aceeași perioadă, am urmat un curs de acreditare ca formator, ceea ce a creat contextul de învățare relevant la care toți profesorii visează pentru elevii săi. Menționez astfel de detalii pentru că tot ceea ce aplicăm/ducem în clasă este la fel de valoros și pentru experiența proprie de zi cu zi. Cu cât recunoaștem mai atent principiile învățării în acțiunile noastre, cu atât vom modela învățarea conștientă ca proces al vieții pentru tinerii cu care lucrăm. Și pentru că am primit târziu provocarea mentalității dedicate creșterii, voi continua să vorbesc despre ea, în diferite moduri, pentru cine are nevoie să o accepte mai des.

Autonomia în clasă

Până la finalul lui februarie, când a avut loc absolvirea cursanților, autonomia elevilor devenise lentila prin care 14 învățători și profesori planificau, reflectau și ofereau feedback. Contextul teoretic, discuțiile și practica ne-au subliniat gradual că a sprijini nevoia pentru autonomie a elevilor este o artă a relaționării sensibile și subtile prin care lumea este remodelată ca imperiu al Posibilității. 

Este posibil să învăț cu plăcere. Este posibil să cer și să primesc sprijinul de care am nevoie. Este posibil să aleg pentru mine. Este posibil ca toate orele să fie relevante.

Cum oferim indiciile pentru accesarea acestei lumi? Cum știm când ceea ce facem este bine chiar dacă rezultatele la care aspirăm nu apar peste noapte? Cum măsurăm impactul deciziilor pe care le luăm în planificare? Am surprins o parte din repere într-o pagină-resursă ce sper că va servi ca inspirație și pentru autoevaluare, un loc în care să revii cu încredere. Până finalizez ultimele detalii, îți propun să alegi un obiect-simbol al autonomiei tale. Care este istoria pe care o poartă? Ce indicii îți oferă despre elevii tăi?

Ne întâlnim săptămâna viitoare în tărâmul Posibilităților,

Nastasia

P.S. Pentru și mai mult context, te invit să citești un interviu despre ce a inclus programul de formare organizat de Teach for Romania și UiPath Foundation.

Share

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să te anunț când îl voi publica pe următorul, te invit să te alături Comunității Iubitorilor de Bigudiuri

Subscription Form

Poate ți-ar plăcea să citești din următoarele articole

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *