Catalogul Creț Ghid Îmi place să învăț 1.0

DESCARCĂ Ghidul Elevului și Anexa Profesorului

Contextul

Suntem în plin sezon de evaluări. Munți de informație sunt escaladați cu viteză amețitoare sau ocoliți cu deznădejde înspăimântătoare. Indiferent de cum vor arăta rezultatele pe hârtie, acestea pot fi citite fie ca o poveste despre ce (nu) au făcut elevii, fie ca o radiografie a impactului pe care l-am avut în clasă. Pentru a ajunge la adevărul din mijloc, vă invit să plecăm la drum de unde suntem acum în condurii de profesor.

Este un traseu provocator. Într-atât de schimbător, încât, de multe ori, pare că în timp ce noi abia reușim să punem un pas în față, elevii se îndepărtează alergând. De ce nu vin și ei spre noi? Unde le este motivația? Dacă ascultăm atent, îi auzim de pe malul celălalt…

Nu pot să învăț…

Nu știu nimic…

Și-așa, la ce o să-mi folosească?

Învăț cu o seară înainte…

Câți elevi cred și simt că a învăța este despre ei? Câți dintre ei știu să învețe și altfel decât citind și memorând pe termen scurt? Când am exersat ultima oară cu ei strategii de studiu? Ce mesaje explicite și implicite le transmitem despre momentul evaluării?

Îți propun să transformăm evaluarea dintr-un sprint al memoriei într-un exercițiu semnificativ pentru omul-în-formare cu care lucrăm. Să îi arătăm cum a învăța are legătură cu cine este și cu cine își dorește să devină, indiferent de materia în cadrul căreia exersează strategia de învățare și dincolo de nota pe care o va obține.

Propunerea

Probabil cea mai puțin folosită strategie didactică – utilizarea reprezentărilor vizuale – ajută elevii să înțeleagă informația într-un mod cu totul diferit.  Robert Marzano (2001)

Când ne dorim să hrănim memoria pe termen lung, creierul elevului va prefera să proceseze stimuli verbali alături de stimuli vizuali. Teoria codării duale a lui Allan Paivio a propus în 1971 că atunci când stimulăm simultan cele două modalități de procesare ale memoriei de lucru – secvențială (stimul verbal) și sincronă (stimul vizual), informația va fi codată dual în memoria pe termen lung și astfel, va fi apelată cu mai mare ușurință în viitor. Adică, șansele ca elevul să înțeleagă și să poată folosi informația cresc.

Din 1971 și până în prezent, diverse studii au explorat valoarea teoriei (Colliot & Jamet, 2020; Schroder, Anguiano & Nesbit, 2018 ), iar meta-cercetarea lui John Hattie a numit această strategie printre cele care au impact pozitiv considerabil în procesul de predare-învățare. Drept urmare, în prima ediție „Îmi place să învăț!”, ne vom vrăji condurii cu puterea organizatoarelor grafice.

Propunerea detaliată

Ghidul Elevului „Îmi place să învăț! (1.0)” se deschide cu o scrisoare pentru elevi și continuă urmând structura:

  1. De ce să folosești organizatoarele grafice pentru studiu?
  2. Cum folosești un organizator grafic?
  3. Cum alegi un organizator grafic?
  4. Care sunt cinci organizatoare esențiale?
  5. Întrebări și răspunsuri importante

Catalogul Creț Ghidul Elevului Îmi place să învăț 1.0

DESCARCĂ Ghidul Elevului și Anexa Profesorului

Pentru profesori

Am gândit Anexa Profesorului ca punct de plecare pentru integrarea organizatoarelor grafice în planificarea orelor, indiferent de disciplina pe care o predai. Ghidul, în absența Anexei, își va pierde din puteri. Te invit, deci, să te familiarizezi cu acest document înainte de a a duce organizatoarele grafice în clasă. Am inclus:

  1. Sugestii pentru tot anul școlar
  2. Recomandări și atenționări
  3. Exemple de bună practică
  4. Plan de acțiune pentru anul viitor

Anexa Profesorului Catalogul Creț Îmi place să învăț 1

DESCARCĂ Ghidul Elevului și Anexa Profesorului

 

 

Ce rămâne de făcut?

Dacă rezonezi cu ideile și abordarea proiectului „Îmi place să învăț! (1.0), te rog să consideri următoarele puncte de acțiune:

  1. Exersează construirea unui organizator în orele de recapitulare astfel încât elevii să poată replica procesul acasă când recapitulează și pentru alte discipline.
  2. Transmite-le link-ul de descărcare pentru Ghid dacă există șansa ca un elev să se motiveze citindu-l.
  3. Consideră cum vei folosi în mod regulat organizatoarele grafice de la începutul următorului an școlar pentru a spori motivația și autonomia elevilor .
  4. Împărtășește cu un coleg dacă păstrezi vreo idee din această filă a Catalogului Creț.
  5. Scrie-mi: feedback, întrebări și nevoi pentru 2.0 – voi integra și aprecia!

În final, amintesc că dincolo ce orice resursă dintre-atâtea sute de mii ce se plimbă pe internet sau prin librării, tu rămâi cel mai important în relaționarea elevului cu învățarea.

Așa că rămâi curios,

Nastasia

Articolul și resursele pe care le-ați descoperit au fost dezvoltate mulțumită Asociației Teach for Romania. Absolvenții programului au fost invitați în martie 2023 să aplice pentru granturi în ariile de impact ale comunității de alumni (Comunicare, Inovație Socială, Formarea Profesorilor, Impact Școlar, Politici Publice). Din aprilie, am început munca pentru Ghid, motivată de profesorii pe care i-am cunoscut în programul de formare „Autonomie în învățare”.

Intenția a fost și rămâne să sprijin profesorii în provocarea de a repoziționa evaluarea (de la corvoadă la oportunitate) și de a împuternici elevul prin exersarea abilităților sale metacognitive, astfel încât să poată să se repoziționeze la rândul său față de evaluare. Scopul este ca „am învățat pentru test” să devină un „învăț să învăț” ce se actualizează constant și conștient, în clasă și mai departe. Proiectul „Îmi place să învăț! 1.0” este dedicat satisfacției pe care fiecare elev poate și merită să o simtă în școală.

Share

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să te anunț când îl voi publica pe următorul, te invit să te alături Comunității Iubitorilor de Bigudiuri

Subscription Form

Poate ți-ar plăcea să citești din următoarele articole

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *